Fierbator de Orez Profesional - Amenajari HoReCa

Fierbator de Orez Profesional



Provenienta orezului reprezinta un subiect intens disputat, insa se considera ca planta este atat de veche, incat probabil nu se vor cunoaste niciodata locul si perioada exacta a dezvoltarii sale. Marturiile lingvistice si botanice scot in evidenta originea timpurie a cultivarii orezului de catre om de-alungul unui arc intins, incepand din estul Indiei, trecand prin Myanmar, Thailanda, Laos, nordul Vietnamului si pana in sudul Chinei. Exista nenumarate legende mitologice legate de originea orezului, cu toate ca istoricii nu pun mare pret pe acestea.

Orezul a fost cultivat in Asia de Sud-Est inca din timpuri stravechi, fiind una dintre cele mai longevive culturi: in China, prezenta orezului se pare ca dateaza din anul 5.000 î.Hr.
Cu toate acestea, se banuieste ca procesul de cultivare al orezului a inceput simultan in mai multe tari acum 6.500 ani. Aceasta planta a fost cultivata pentru prima data in regiunea vaii raului Yangtze si, la scurt timp dupa aceasta, cele doua mari varietati de orez, India si Japonica, erau raspandite in China Centrala.

Catre sfarsitul mileniului 3 i.Hr. s-a produs o expansiune rapida a cultivarii orezului in Asia de Sud-Est si catre vest, in India si Pakistan. Una dintre cele mai vechi mentiuni referitoare la orez dateaza din 2800 i.Hr, cand un imparat chinez a instituit un ceremonial pentru plantarea orezului, care urma sa fie utilizat ulterior de catre vindecatorii regali in scopuri tamaduitoare. In Europa, orezul a fost adus de mauri odata cu ocuparea Peninsulei Iberice de catre acestia in secolul X, iar in America a ajuns mult mai tarziu, prin secolul XVII.

In prezent, orezul se afla pe locul II in clasamentul consumului global de cereale, dupa grau. Aceasta ofera peste 50% din volumul total al caloriilor zilnice furnizate catre mai mult de jumatate din populatia globului. Pornind de la istoria sa recenta din zonele asiatice, orezul s-a extins si este acum cultivat pe toate continentele, exceptand Antarctica. In multe culturi, orezul continua sa fie privit cu deosebita consideratie. In Asia este atat de important, incat si-a pus amprenta asupra limbii si credintei locale. Mai mult, in China, acelasi termen desemneaza atat „orez”, cat si „agricultura”. In multe limbi oficiale si dialecte locale verbul „a manca” inseamna „a manca orez” si termenii „orez” si „hrana” sunt, de cele mai multe ori, identici. In Japonia si Indonezia are propriul zeu. Chinezii aloca o intreaga zi din sarbatoarea Noului An acestei cereale. In unele culturi asiatice este considerata a fi o legatura intre Cer si Pamant, iar in India se crede ca orezul este important pentru fertilitate, de aici s-a nascut si traditia straveche a aruncarii orezului la nunta.

240403 FIERBATOR OREZ

Importata din Asia unde orezul fiert inlocuieste painea, masina de fier orez este o inventie extraordinara atat pentru acasa cat si pentru restaurante. 

Marele avantaj al unei asemenea masini este modul uniform in care este fiert orezul, precum si posibilitatea de a alege ce fel de orez doriti sa obtineti: orez pentru risotto, orez pentru sushi, orez pentru poridge. De asemenea, in functie de capacitatea masinii, se poate alege cantitatea de orez pentru fiert; fierbatorul de orez Hendi are o capacitate de 30 cupe de orez. Procedura de fierbere a orezului este foarte simpla: orezul se spala bine in apa rece inainte de preparare – se adauga apa pana se atinge gradatia corespunzatoare (daca ati pus 2 cupe de orez, se adauga apa pana la gradatia 2 de pe cuva) si se da drumul la masina. In functie de destinatia orezului dupa fierbere, puteti adauga si condimente: sare si piper pentru gust, sau sofran daca pregatiti o reteta indiana. 

Puteti folosi toate varietatile de orez: orez cu bob scurt, orez cu bob lung, decorticat, nedecorticat, etc.

Usor de folosit, masina de fiert orez este si usor de curatat. Cuva in care fierbe orezul se scoate din masina si se spala usor, fiind teflonata. Masina vine insotita de cupa pentru dozaj, lingura pentru orez si spatula siliconica.