Provenienta orezului reprezinta un
subiect intens disputat, insa se considera ca planta este atat de
veche, incat probabil nu se vor cunoaste niciodata locul si perioada
exacta a dezvoltarii sale. Marturiile lingvistice si botanice scot in
evidenta originea timpurie a cultivarii orezului de catre om
de-alungul unui arc intins, incepand din estul Indiei, trecand prin
Myanmar, Thailanda, Laos, nordul Vietnamului si pana in sudul Chinei.
Exista nenumarate legende mitologice legate de originea orezului, cu
toate ca istoricii nu pun mare pret pe acestea.
Orezul a fost cultivat in Asia de
Sud-Est inca din timpuri stravechi, fiind una dintre cele mai
longevive culturi: in China, prezenta orezului se pare ca dateaza din
anul 5.000 î.Hr.
Cu toate acestea, se banuieste ca procesul de cultivare al orezului a inceput simultan in mai multe tari acum 6.500 ani. Aceasta planta a fost cultivata pentru prima data in regiunea vaii raului Yangtze si, la scurt timp dupa aceasta, cele doua mari varietati de orez, India si Japonica, erau raspandite in China Centrala.
Cu toate acestea, se banuieste ca procesul de cultivare al orezului a inceput simultan in mai multe tari acum 6.500 ani. Aceasta planta a fost cultivata pentru prima data in regiunea vaii raului Yangtze si, la scurt timp dupa aceasta, cele doua mari varietati de orez, India si Japonica, erau raspandite in China Centrala.
Catre sfarsitul mileniului 3 i.Hr. s-a
produs o expansiune rapida a cultivarii orezului in Asia de Sud-Est
si catre vest, in India si Pakistan. Una dintre cele mai vechi
mentiuni referitoare la orez dateaza din 2800 i.Hr, cand un imparat
chinez a instituit un ceremonial pentru plantarea orezului, care urma
sa fie utilizat ulterior de catre vindecatorii regali in scopuri
tamaduitoare. In Europa, orezul a fost adus de mauri odata cu
ocuparea Peninsulei Iberice de catre acestia in secolul X, iar in
America a ajuns mult mai tarziu, prin secolul XVII.
In prezent, orezul se afla pe locul II
in clasamentul consumului global de cereale, dupa grau. Aceasta ofera
peste 50% din volumul total al caloriilor zilnice furnizate catre mai
mult de jumatate din populatia globului. Pornind de la istoria sa
recenta din zonele asiatice, orezul s-a extins si este acum cultivat
pe toate continentele, exceptand Antarctica. In multe culturi, orezul
continua sa fie privit cu deosebita consideratie. In Asia este atat
de important, incat si-a pus amprenta asupra limbii si credintei
locale. Mai mult, in China, acelasi termen desemneaza atat „orez”,
cat si „agricultura”. In multe limbi oficiale si dialecte locale
verbul „a manca” inseamna „a manca orez” si termenii „orez”
si „hrana” sunt, de cele mai multe ori, identici. In Japonia si
Indonezia are propriul zeu. Chinezii aloca o intreaga zi din
sarbatoarea Noului An acestei cereale. In unele culturi asiatice este
considerata a fi o legatura intre Cer si Pamant, iar in India se
crede ca orezul este important pentru fertilitate, de aici s-a nascut
si traditia straveche a aruncarii orezului la nunta.
240403 FIERBATOR
OREZ
Importata din Asia unde orezul fiert
inlocuieste painea, masina de fier orez este o inventie extraordinara
atat pentru acasa cat si pentru restaurante.
Marele avantaj al unei asemenea masini este modul uniform in care este fiert orezul, precum si posibilitatea de a alege ce fel de orez doriti sa obtineti: orez pentru risotto, orez pentru sushi, orez pentru poridge. De asemenea, in functie de capacitatea masinii, se poate alege cantitatea de orez pentru fiert; fierbatorul de orez Hendi are o capacitate de 30 cupe de orez. Procedura de fierbere a orezului este foarte simpla: orezul se spala bine in apa rece inainte de preparare – se adauga apa pana se atinge gradatia corespunzatoare (daca ati pus 2 cupe de orez, se adauga apa pana la gradatia 2 de pe cuva) si se da drumul la masina. In functie de destinatia orezului dupa fierbere, puteti adauga si condimente: sare si piper pentru gust, sau sofran daca pregatiti o reteta indiana.
Puteti folosi toate varietatile de
orez: orez cu bob scurt, orez cu bob lung, decorticat, nedecorticat,
etc.
Usor de folosit, masina de fiert orez
este si usor de curatat. Cuva in care fierbe orezul se scoate din
masina si se spala usor, fiind teflonata. Masina vine insotita
de cupa pentru dozaj, lingura pentru orez si spatula siliconica.