784303
VESELA PORTELAN PENTRU TAPAS
Tapas sunt mici gustari vandute (sau
oferite gratuit) alaturi de bautura, in restaurantele din Spania. Pot
fi servite simple, ca o gustare, sau combinate pentru a forma un
meniu complet. In unele zone din Spania, mai ales in Leon si Granada,
sunt adesea incluse in pretul bauturii (bere, vin, niciodata
sucuri)servite in baruri.
In acest caz, tapas poate insemna cateva
masline, o bucata de branza, sau chiar lucruri mai substantiale, cum
ar fi o tocana de porc. Orasul Almeria are reputatia de a servi cele
mai mari tapas din Spania si sunt incluse in pretul bauturilor. In
Leon, Asturia si o parte a Andalusiei, cand ceri intr-un bar o
bautura, primesti o tapa gratuit. Este un lucru obisnuit ca un
restaurant sau local mic sa ofere 6-8 feluri diferite de tapas, in
tavi incalzite. Adesea sunt puternic aromate cu usturoi, ardei iuti
sau boia, cateodata inoata in ulei de masline; se ofera de obicei
fructe de mare: ansoa, sardine, scrumbie, caracatita sau sepie in sos
de rosii ori ulei de masline. Rareori o selectie de tapas nu ofera
masline (manzanilla sau arbequina). De asemenea, 1-2 feluri de paine
sunt disponibile pentru a fi consumate la tapas-urile cu sos.
In spaniola “tapa” inseamna
“capac”, “acoperis” si exista cateva explicatii pentru
etimologia acestui cuvant. O explicatie des intalnita este aceea ca,
in trecut, o bucata de carton, sau o felie de paine, era asezata
peste pahar, ca sa impiedice accesul mustelor; de la un timp a
devenit un obicei ca paharele sa fie acoperite cu o gustare. Unii
cred ca numele provine din secolul al XVI-lea cand proprietarii
tavernelor din Castilla au aflat ca aroma si gustul puternic al
branzei mature ii ajuta sa acopere gustul vinului ieftin, sau chiar
alterat, asa ca au raspandit obiceiul ca paharele de vin ieftin sa
fie acoperite cu bucati de branza pentru a putea trece drept vin de
calitate.
Unii autori spun ca tapas s-au nascut datorita bolii
regelui spaniol Alfonso al X-lea Cel Intelept, boala care-l silea sa
ia mici gustari (adesea doar cateva inghitituri) insotite de un pahar
cu vin, intre mesele principale ale zilei. Simtindu-se mai bine in
urma acestui tratament (de loc greu de suportat, altminteri), regele
a decretat ca vinul nu va mai fi servit in niciunul dintre hanurile
Castiliei decat insotit de o mica gustare. Era o incercare de a
contracara efectele alcoolului asupra celor care, din cauza lipsei de
bani, nu-si puteau cumpara o mancare decenta si preferau sa-si umple
burtile cu vin baut pe stomacul gol. O ultima teorie spune ca tapas a
derivat din obiceiul muncitorilor si fermierilor de a lua, in timpul
muncii, o mica gustare care ii ajuta sa-si pastreze fortele pana la
masa de pranz.
Amenajari HoReCa va propune o
gama variata de VESELA PENTRU TAPAS din cel mai dur portelan, de un alb stralucitor,
rezistenta la uzura si temperaturi ridicate pana la 600°C.