Vesela Portelan pentru Tapas - Amenajari HoReCa

Vesela Portelan pentru Tapas



784303 VESELA PORTELAN PENTRU TAPAS

Tapas sunt mici gustari vandute (sau oferite gratuit) alaturi de bautura, in restaurantele din Spania. Pot fi servite simple, ca o gustare, sau combinate pentru a forma un meniu complet. In unele zone din Spania, mai ales in Leon si Granada, sunt adesea incluse in pretul bauturii (bere, vin, niciodata sucuri)servite in baruri. 

In acest caz, tapas poate insemna cateva masline, o bucata de branza, sau chiar lucruri mai substantiale, cum ar fi o tocana de porc. Orasul Almeria are reputatia de a servi cele mai mari tapas din Spania si sunt incluse in pretul bauturilor. In Leon, Asturia si o parte a Andalusiei, cand ceri intr-un bar o bautura, primesti o tapa gratuit. Este un lucru obisnuit ca un restaurant sau local mic sa ofere 6-8 feluri diferite de tapas, in tavi incalzite. Adesea sunt puternic aromate cu usturoi, ardei iuti sau boia, cateodata inoata in ulei de masline; se ofera de obicei fructe de mare: ansoa, sardine, scrumbie, caracatita sau sepie in sos de rosii ori ulei de masline. Rareori o selectie de tapas nu ofera masline (manzanilla sau arbequina). De asemenea, 1-2 feluri de paine sunt disponibile pentru a fi consumate la tapas-urile cu sos.

In spaniola “tapa” inseamna “capac”, “acoperis” si exista cateva explicatii pentru etimologia acestui cuvant. O explicatie des intalnita este aceea ca, in trecut, o bucata de carton, sau o felie de paine, era asezata peste pahar, ca sa impiedice accesul mustelor; de la un timp a devenit un obicei ca paharele sa fie acoperite cu o gustare. Unii cred ca numele provine din secolul al XVI-lea cand proprietarii tavernelor din Castilla au aflat ca aroma si gustul puternic al branzei mature ii ajuta sa acopere gustul vinului ieftin, sau chiar alterat, asa ca au raspandit obiceiul ca paharele de vin ieftin sa fie acoperite cu bucati de branza pentru a putea trece drept vin de calitate. 

Unii autori spun ca tapas s-au nascut datorita bolii regelui spaniol Alfonso al X-lea Cel Intelept, boala care-l silea sa ia mici gustari (adesea doar cateva inghitituri) insotite de un pahar cu vin, intre mesele principale ale zilei. Simtindu-se mai bine in urma acestui tratament (de loc greu de suportat, altminteri), regele a decretat ca vinul nu va mai fi servit in niciunul dintre hanurile Castiliei decat insotit de o mica gustare. Era o incercare de a contracara efectele alcoolului asupra celor care, din cauza lipsei de bani, nu-si puteau cumpara o mancare decenta si preferau sa-si umple burtile cu vin baut pe stomacul gol. O ultima teorie spune ca tapas a derivat din obiceiul muncitorilor si fermierilor de a lua, in timpul muncii, o mica gustare care ii ajuta sa-si pastreze fortele pana la masa de pranz.



Amenajari HoReCa va propune o gama variata de VESELA PENTRU TAPAS din cel mai dur portelan, de un alb stralucitor, rezistenta la uzura si temperaturi ridicate pana la 600°C.