Carcasa din otel
inoxidabil, pompa profesionala de vidat si cadran pentru masurarea
presiunii, cu afisaj digital, aparatul este indispensabil in
bucatariile care folosesc metoda de preparare a alimentelor sub vid
(sous-vide).
Poate fi operat atat in program automat cat si manual.
Aparatul detine functie de ajustare a timpului de sigilare si poate
fi folosit numai cu pungi din polietilena.
Ambalarea in vid reprezinta o
tehnologie moderna de impachetare si pastrare a produselor
alimentare.
Procedeul ambalarii in vid (sau vacuum)
consta in introducerea alimentului intr-un ambalaj dintr-un material
impermeabil la gaze si extragerea aerului din interior cu ajutorul
unei pompe de vid. Astfel se evita contactul produselor cu oxigenul
care poate declansa reactii ce duc la alterarea produsului.
In lipsa oxigenului inmultirea
microorganismelor (bacterii, mucegai) este stopata si procesul de
alterare a alimentelor este intarziat.
Astfel, produsele alimentare
se pastreaza in conditii de siguranta si pentru perioade de timp de
3-4 ori mai mari decat in mod normal. Prin impachetarea sub vid,
alimentele nu se mai usuca atat de repede, retin mult mai bine
aromele naturale si nu mai sunt expuse decolorarii. Carnea va fi
marinata in 10 minute, nu in 5 ore, astfel verdeata, condimentele si
marinata vor fi impregnate carnii prin intermediul presiunii
exercitate de vid. Nu mai punem la socoteala faptul ca vidarea
alimentelor duce la economisirea spatiului de depozitare in frigider
si la indepartarea mirosurilor.
Odata cu aparitia noii tehnologii de
preparare a alimenelor sub vid (sous-vide), aparatul de vidat
alimente a bifat o noua utilizare. In vederea prepararii alimentelor
sub vid, carnea, legumele, verdeata, pestele sunt sigilate in pungi
de polietilena, iar aerul este extras cu ajutorul unei pompe de vid.
Apoi, alimentele vidate se aseaza in aparatul de gatit sub vid dupa
ce a fost alimentat cu suficienta apa. Se seteaza temperatura.
Temperatura scazuta, constanta, duce la
obtinerea unui preparat gatit uniform care pastreaza savoarea
naturala a alimentelor folosite si sucurile proprii ale acestora,
fara sa piarda din fragezime sau greutate.