Gustul painii prajite era cunoscut
chiar si de romani, iar stramosul etimologic al englezescului „toast”
este latinescul tostum, care inseamna “a praji”. Astfel,
desi procedeul era cunoscut din cele mai vechi timpuri, painea
prajita a devenit mai usor de obtinut doar odata cu descoperirea electricitatii, iar primul prajitor de paine a fost
inventat la inceputul secolului XX.
Romanii prajeau painea infingand felia
intr-o furca sau in orice instrument asemanator si tinand-o deasupra
focului. Odata cu expansiunea Imperiului Roman, obiceiul a ajuns pana
in insulele britanice, de unde a fost raspandit apoi in
America. Englezii au inventat chiar la inceputul
secolului al XIX-lea un instrument special din fier care era atarnat
de semineu si care prajea feliile de paine cand pe o fata, cand pe
cealalta.
Procedeul s-a simplificat mult
odata cu descoperirea electricitatii, dar prajitoarele de paine au
ramas manuale pentru mult timp. Totusi, prajitorul electric a fost
inventat mai tarziu decat alte electrocasnice, deoarece trebuia
inventat un fir rezistent la temperaturi inalte si la folosiri
repetate. Abia cand un inginer tanar numit Albert Marsh a brevetat in
martie 1905 aliajul sau de nichel si crom s-a dat startul pentru
producerea in serie a prajitoarelor de paine.
Primul astfel de aparat este considerat
modelul D-12 al companiei General Electric, care a aparut in
1909. Scheletul de fier inconjura rezistentele destul de putin
aspectuoase, era greu de folosit si semana un pic cu un instrument de
tortura. Oricum, modelul a fost punctul de start al prajitoarelor de
paine electrice. Indiferent de model, feliile de paine trebuiau
intoarse manual.
Automatizarea procesului de prajire a
painii a survenit treptat. In 1913 Lloyd Groff Copeman
a inventat un dispozitiv care intorcea painea de pe o parte pe alta.
A urmat prajitorul care se oprea singur dupa ce painea era prajita,
iar in 1921, a fost brevetat si aparatul care arunca feliile in sus
dupa ce procesul de prajire se incheia.
261309 PRAJITOR
DE PAINE PROFESIONIST
E greu sa ne imaginam diminetile fara
sandviciul perfect facut intre doua felii de paine prajita sau paine
prajita cu unt si miere sau paine prajita cu usturoi si rosii sau...
pot gasi „o mie si una” retete pentru painea prajita. Este,
probabil, cea mai rapida metoda de a savura un mic-dejun sanatos si
delicios.
Prajitorul de paine profesionist vine
in ajutorul bucatariilor care servesc, in mod curent, mic-dejun. Aici
includem bucatariile hotelurilor, pensiunilor, cantinelor, dar si in
restaurante pentru prapararea minuturilor si aperitivelor. Prajitorul
de paine profesionist este dotat pentru flux continuu de prajire al
feiilor de paine, cu 2 rezistente separate de incalzire, fiecare a
cate 1300W. Dispune de control manual al temperaturii si tava de
colectare a feliilor de paine prajite. Carcasa din otel inoxidabil
respecta normele de igiena si conformitate din orice bucatarie. Usor
de utilizat, usor de curatat.