Desi multi o considera un simbol modern
al dulciurilor, ciocolata este de fapt un aliment destul de vechi,
datand din 250-290 e.n. si originand din America Centrala. In timpul
perioadei clasice, ciocolata nu era mancata ca dulce, ci era
consumata ca o bautura amara si juca un rol important in viata
religioasa si sociala a acestui popor antic. Prima dovada despre
existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice din
aceasta perioada. Multe artefacte descriu scene in care oamenii
petreceau in timp ce savurau ciocolata.
Secretul copacului de cacao, care
crestea in padure, a ramas asa pentru multi ani. Maiasii au
amestecat, au fermentat si au macinat semintele transformandu-le
intr-o pasta. Cand au adaugat apa, ardei iute, si alte ingrediente,
aceasta pasta s-a transformat intr-o bautura spumoasa si picanta de
ciocolata. Maiasii turnau mixtura dintr-un recipient in altul pana
cand lichidul facea o spuma densa la suprafata. Cum nu se auzise inca
de zahar in cultura meso-americana, indulcitorii probabil veneau de
la un pic de miere sau nectar de floare. Cuplurile maiase beau
ciocolata ca parte a logodnei lor si a ceremoniei nuntii.
Asemeni drumului pe care il urmeaza
marile civilizatii, Maiasii au fost cuceriti de azteci, care - pana
in anul 1400 - au dominat America Centrala, teritoriul lor
extinzandu-se din nordul Mexicului pana in Honduras.
La inceput, aztecii negociau cu maiasii
pentru semintele de cacao, dar treptat au inceput sa le ceara ca
tribut, semintele devenind astfel si o forma de moneda. Ca si
maiasii, aztecii consumau de asemenea bautura de ciocolata amara,
condimentata cu tot felul de arome, adaugand in ritualurile lor, si
achiete (semintele Copacului de Annatto), ceea ce a determinat ca
mixtura sa devina rosu-sangerie. Ciocolata a fost atat de pretuita
incat comerciantii azteci si-au umplut bagajele cu cacao si le-au
carat in spate pana in capitala azteca, care astazi este orasul
Mexico.
Desi e posibil ca alti exploratori sa
fi descoperit cu mult inainte ciocolata in America, Europenii nu au
aflat de aceasta bautura delicioasa inainte anul 1521. Ciocolata a
devenit chiar motiv de razboi cand Cortes si conqistadorii au cucerit
Imperiul Montezuma si pe azteci si au transportat-o la curtea regala
a Spaniei. Potrivit unei legende, in 1544, preotii spanioli - in timp
ce se aflau intr-o vizita la Regele Filip al Spaniei - i-au prezentat
acestuia si curtii regale ciocolata. Chiar daca este o poveste reala
sau nu, ciocolata a avut un succes instantaneu iar, in doar 100 de
ani, dragostea pentru ciocolata s-a imprastiat pe intreg teritoriul
Europei.
Producerea ciocolatei a fost monopol al
Spaniei pentru multi ani. Secretul prepararii ciocolatei a fost
strasnic pazit si doar cei mai bogati nobili o puteau cumpara. In
timpul secolului al 16-lea, Biserica Catolica Spaniola a inceput
consumul de ciocolata drept energizant, aceasta devenind astfel
cunoscuta ca o bautura clericala de post. Insa, dupa dezbateri
indelungate, Biserica a permis oamenilor sa bea ciocolata ca
substitut nutritional la mancare in timpul perioadelor de post.
Cine a raspandit vestea despre
ciocolata catre celelalte colturi ale Europei, nu se stie. Potrivit
unei legende, un grup de pirati englezi a introdus bautura in Anglia
dupa ce a confiscat ciocolata de pe o nava spaniola. O alta
povesteste despre comerciantii italieni care au aflat secretul
ciocolatei in timpul unei calatorii in Spania. Dar oricare ar fi
adevarul, se stie ca - pe parcursul unui secol, curtile regale
europene s-au bucurat de gustul ei deosebit. Tendinta a durat pana la
Revolutia Industriala cand s-au creat noi tehnologii de producere a
ciocolatei, facand-o astfel accesibila publicului larg.
Intre anii 1600 si 1750, englezii,
germanii si francezii au stabilit plantatii in Ceylon, Venezuela,
Java si Sumatra unde cresteau copacii de cacao. Curand, aceste tari
importau cacao pentru a oferi Europei rezervele de care avea nevoie.
Datorita numeroaselor decese in randul sclavilor meso-americani, era
nevoie de noi resurse pentru a raspunde cererii crescande de forta de
munca. Iar colonialistii, proprietarii de pamanturi, s-au intors
catre Africa - al carei popor a fost inrobit mai bine de 2 secole.
In Franta, ciocolata era ridicata la
stadiul de simbol, rezervat prin decret regal doar pentru membrii
aristrocratiei franceze. Potrivit unei legende, la ciocolata avea
acces doar regina Anne de Austria, sotia lui Louis XIII, care se
declara ca fiind dependenta de ciocolata.
Englezii au fost mai democratici in
ceea ce priveste ciocolata si oricine avea bani o putea cumpara. In
1657, s-a deschis primul magazin de ciocolata la Londra. Ca si
magazinele de cafea, acest tip de magazine au devenit locurile de
intalnire pentru cei care doreau sa socializeze, sa tina
discursuri sau sa joace.
274101
FANTANA DE CIOCOLATA
Special pentru copiii mici si mari,
iubitori de ciocolata, in combinatie cu fructe sau doar delicioasa
licoare care se prelinge de pe platanele unei fantani de ciocolata.
Fantana de ciocolata, din otel
inoxidabil, cu butoane separate pentru motor si pentru incalzire,
face deliciul fiecarei petreceri, fie ea pentru adulti sau copii.
Este piesa centrala a oricarui bufet organizat pentru evenimente,
nunti sau cocktail-uri. Cu o capacitate de 700 g de ciocolata, este
ideala atat pentru petreceri private, cat si pentru evenimente de
amploare. Design-ul ergonomic si aspectul ingrijit face din acest
aparat un articol popular printre organizatorii de evenimente.
Fie ca alegeti ciocolata neagra,
ciocolata alba sau ciocolata cu lapte, amestecul fructelor proaspete
cu gustul fin al ciocolatei vor satisface chiar si cei mai
pretentiosi invitati la evenimentele dumneavoastra.